Skip to main content

Een goede vakantie begint op je werk!
Met slimme tips om deze zomervakantie écht te ontspannen

De zomervakantie staat voor de deur: het hoogtepunt van het jaar waar veel mensen reikhalzend naar uitkijken. Hoewel… de omschakeling van werk naar ontspanning is voor velen ook bést moeilijk. Herkenbaar? Met een goede voorbereiding en de juiste mindset lukt het jou ook om met een gerust gevoel je mailbox af te sluiten en de deur achter je dicht te trekken. Tipje van de sluier: heel veel heeft te maken met een gezonde planning!

Ben jij een workaholic? In mijn praktijk komen veel cliënten – ondernemers en werknemers – die hun werk op vakantie niet kunnen loslaten. Ze blijven scrollen door hun mailbox, nemen telefoontjes aan, gebruiken geen out of office-melding en blijven ‘aan staan’. De angst om ‘belangrijke’ zaken te missen is groot. En ik zet ‘belangrijke’ tussen aanhalingstekens want het is nogal discutabel hoe belangrijk die werkkwesties nou echt zijn tijdens je vakantie.

Geen machine
Als je in de alledaagse doorrace-stand staat, lekker meegaat met alle drukte in je leven, vergeet je misschien dat je ook nog een méns bent. Je kunt deze manier van leven alleen volhouden als je ook naar jezelf luistert en daarbij beseft dat je geen machine bent. Je lijf, fysiek en mentaal, heeft rust nodig. Net als dieren moeten wij kunnen uitrusten en herstellen na inspanning. Júist als die inspanning bijna non-stop doorgaat. Rustige avonden, vrije weekenden en vakanties zijn geen overbodige luxe maar juist de enige voorwaarde om alle verplichtingen ernaast ook op langere termijn en met een gezond lijf te kunnen blijven uitvoeren.

Vol energie, fit en blij!
Je snapt nu waarom het doodnormaal is om te genieten van vakantie en ontspanning zónder je werk op de achtergrond. Die goede onderbreking, vol plezier en verbinding met je naasten, levert je zoveel meer op dan wanneer je ook op vakantie half-half je werk blijft doen. Je komt vol nieuwe energie, blij en fit weer terug om met nieuwe creativiteit en inspiratie de draad weer op te pakken. Met deze tips gaat het je deze zomer lukken om te genieten van een heerlijke vakantie!

 • Plan indien mogelijk je vakanties voor een heel jaar (globaal) in en stem de planning van deadlines op je werk hier op af. Dit lukt natuurlijk niet altijd, maar als je voor jezelf weet wanneer jij er gewoon even niet bent, kun je er een heel jaar naartoe werken. Die gedachte geeft al rust.
 • Draag je werk op tijd over! Bespreek rustig een maand van tevoren wie jou deels of geheel zal overnemen. Maak een duidelijke overdracht voor die collega.
 • Laat klanten en collega’s op afstand ook ruim op tijd weten dat jij een bepaalde periode afwezig bent, zodat er geen nare verrassingen ontstaan. Plan jullie samenwerking daar dan omheen.
 • Houd je laatste werkweek rustig qua afspraken en deadlines. Zorg dat je enkele dagen de tijd hebt om projecten af te ronden, de overdracht te schrijven en je mailbox op te schonen.
 • Maak een handig lijstje van taken die je na je vakantie weer wil oppakken. Dit geheugensteuntje helpt om alles los te laten; je werk blijft wachten tot je terug bent.
 • Op je laatste werkdag zet je, in de ochtend al, je out of office aan. Dat voelt alvast goed. Je vakantie begint nu écht. De mensen die je dan nog mailen, begrijpen dat je niet meer reageert. Kies dan dus zelf wat je nog wilt of kunt doen in die laatste uurtjes. Verwijs in je out of office naar een collega bij belangrijke zaken, dan kun je erop vertrouwen dat spoedzaken ook worden opgelost als jij er niet bent.
 • Zet je werktelefoon uit of schakel hem door naar een collega. En laat hem dus ook echt thuis.
 • In de tussentijd werk je thuis ook aan een goede start van je vakantie. Plan het inpakken van alle spullen niet op de laatste dag. Maak een inpaklijst en werk die de hele week af. Zet sociale afspraken en bijvoorbeeld sportavondjes die laatste week op een laag pitje, zodat je tijd hebt om alles thuis af te ronden. Tegelijk rust je dan alvast wat uit, zodat je niet oververmoeid vertrekt.
 • Bedenk op tijd wat jij (nog meer) nodig hebt om ontspannen aan je vakantie te beginnen. Kom je graag terug in een opgeruimd huis? Probeer daar dan op tijd aan te beginnen. Maak hierover afspraken met je partner of gezin. Verdeel de taken en maak duidelijk waarom die dingen voor jou belangrijk zijn.
 • Vergroot de vakantievoorpret: als je hier op tijd mee begint, hoeft dit geen extra ‘moetje’ te zijn maar laat het je juist verheugen op de heerlijke tijd die je te wachten staat. Verdiep je van tevoren een beetje in het gebied waar je naartoe gaat. Welke bezienswaardigheden lijken je leuk? Hoe ziet de camping of het hotel eruit? Bekijk wat sites met toeristische tips, haal een paar reisboeken uit de bieb of installeer leuke apps. Zo blijft die vakantie niet iets abstracts voor ergens in de toekomst, maar wordt het iets waar je echt naar uitkijkt.
 • Over boeken gesproken: zorg voor een fijn portie leesvoer op vakantie. Niks rustgevender dan wegdromen in een goed verhaal, terwijl je lekker de boel de boel kunt laten. En regel andere leuke activiteiten om te doen voor jezelf en/of de kinderen: zwemspullen, sportkleding of -materiaal, knutsel- of andere hobbyspulletjes, spelletjes… Goed voor heerlijke uurtjes samen.
 • Check voor je vertrekt ook de route, zodat je weet wat je te wachten staat. Onderzoek hoe lang je moet reizen, wat je onderweg nodig hebt aan eten en drinken en zorg dat je aankomt op een voor jou passende tijd.
 • Geef jezelf na je vakantie tijd om weer om te schakelen. Noem die eerste week ook gerust een schakelweek, waarin je thuis én op je werk weer rustig overgaat naar het gewone ritme. Ruim in een rustig tempo alle vakantiespullen weer op en verleg langzaam de focus weer naar je werk en je gebruikelijke to do’s.
 • Laat je out of office zeker een dag langer aanstaan na je vakantie. Dan kun je in alle rust, op jouw tempo, een begin maken met je mailbox bekijken. Niemand verwacht die dag al reactie. Plan de eerste week niet te veel afspraken en houd het tempo laag.

Wedden dat jij dan in je tweede week weer helemaal back in business bent om lekker gas te geven, uitgerust en wel?

Ik wens je een prachtige zomer!

Liefs, Mariëlle

Chat openen
Hi 👋

Kan ik je misschien ergens mee helpen?

Liefs Mariëlle