Skip to main content

Loslaten en wat dan….! Controle loslaten?
Loslaten en wat dan…! Loslaten is de controle loslaten, leren vertrouwen en emoties die opkomen er te laten zijn. Vind jij loslaten spannend?
Hoe doe je dat nu loslaten en hoe zorg je dat je vertrouwt op wat er komen gaat?
In deze blog neem ik je mee hoe dat voor mij werkt en geef ik je tips die jou in jouw proces hierbij kunnen helpen.

Wat had ik los te laten?
Het is jou vast niet ontgaan, maar ik ben zwanger en 24 april uitgerekend van een meisje. We zijn heel benieuwd naar onze kleine meid.
Wanneer iets nieuw is voor mij dan vind ik dat heel spannend. Dit komt bij mij van vroeger vandaan en is voor mij een trigger. Hoe zorg ik er nu voor dat ik niet blijf hangen in angst, maar vertrouw op een goede bevalling, dat ik een goede moeder ben en dat als de kleine meid er straks is dat ik aanvoel wat er nodig is, maar ook als ik weer ga werken dat ik weer klanten krijg.

Hoe laat ik los?
Als ik merk dat ik getriggerd ben dan kom ik vaak eerst in een bevriezing en voel ik me even een klein bang meisje en ben ik verdrietig van de schrik. Als ik dat ervaar dan laat ik me emotie er zijn zodat ik de emotie kan loslaten. Vaak op de dag zelf of een paar dagen later ga ik handelen. Ik kan makkelijker loslaten als ik begrijp bvb hoe een bevalling werkt of waarom er bepaalde beslissingen zijn genomen (bijvoorbeeld waarom ik als zwangere vrouw een corona sneltest krijg in het ziekenhuis als je al een aantal cm ontsluiting hebt, ondertussen begrijp ik het). Doordat ik me hiervan bewust ben wordt ik nog steeds wel getriggerd, maar kan ik er veel beter mee omgaan en blijf ik niet hangen in het bange kleine meisje.

Zwangerschapsverlof en loslaten
Afgelopen week was mijn laatste werkweek en is mijn verlof in gegaan. 5 maanden laat ik mijn werk los en ga ik me aandacht richten op onze kleine meid. Hoe kon ik mijn werk voor mijzelf goed loslaten? Afgelopen week was een bewuste week van afronden. Ik had een actielijst gemaakt die mij hielp om niets te vergeten en het voor mezelf goed af te sluiten. Ik heb klanten gebeld en besproken dat ik na mijn verlof weer contact opneem. Ik heb client trajecten bewust kunnen afronden en ook afgesproken dat ik na mijn verlof weer even contact opneem. En om met frisse energie mijn verlof in te gaan heb ik gister mijn hele huis schoongemaakt met mijn schoonmoeder. Een opgeruimd en schoon huis, is een opgeruimd hoofd. Dat voelt heerlijk! Ik kan gaan genieten van mijn verlof en even niet werken.

Wat zijn nu mogelijkheden om te kunnen los te laten?

 • Emoties die opkomen er te laten zijn
 • Jezelf de vraag stellen wat heb ik nodig om vertrouwen te krijgen
 • Opruimen of schoonmaken
 • Blijf in contact met je gevoel – bijvoorbeeld door middel van mindfulness of een bodyscan
 • Boek een heerlijke massage voor jezelf
 • Onderneem actie wanneer je het spannend vind
 • Accepteer dat je de ander of de situatie niet kan veranderen en dat jij keuze hebt hoe je met dingen om wilt gaan
 • Laat de controle los

Nu denk je wellicht door het te lezen dit lukt mij toch niet?
Patronen die we al jaren uitvoeren zijn niet 1,2,3 veranderd. Oefening baart kunst en blijf herhalen als je iets nieuws hebt geleerd.
Als we in gedachten blijven bedenken dat iets niet gaat lukken dan lukt het vaak ook niet.

Succes met loslaten en tot over 5 maanden
Ik wens je heel veel succes met loslaten mocht je daar tegen aanlopen en wellicht dat bovenstaande tips je hierbij kunnen helpen.
Ik neem voor nu tijdelijk even afscheid. Ik zal af en toe berichten posten op social media en wanneer ik weer langzaam begin met werken zal ik dit ook op deze kanalen aankondigen.
Om je niet met lege handen los te laten heb ik een mooie oefening opgezocht die je kan helpen om bij je gevoel te komen. Het komt uit het boek Geluk zonder voorwaarden van Michael A. Singer.
Wanneer je geraakt bent door iets of iemand, het mag ook uit het verleden zijn, dan kun je deze toepassen.

 • Ontspan je schouders (haal ze even op en laat ze daarna weer vallen)
 • Ontspan je borst (haal adem naar je buik door 5 tellen in te ademen en 7 tellen uit)
 • Adem rustig en wat dieper in en uit
 • Open je hart (intentie zetten is genoeg)
 • Doorvoel wat er speelt (laat je gevoel en emoties toe)

Ik start 1 september 2021 weer met werken. Neem je tegen die tijd contact met me op als je wilt leren loslaten? Klik hier naar mijn contactformulier.

Chat openen
Hi 👋

Kan ik je misschien ergens mee helpen?

Liefs Mariëlle