Skip to main content

Drie snelle tips bij stress door onverwachte gebeurtenissen
(En zo reageerde ik op mijn miskraam)

‘Toen ik tien weken zwanger was van ons tweede kindje, ging ik in mijn eentje naar het ziekenhuis voor medicatie tegen zwangerschapsvergiftiging. Even in en uit en weer naar huis, was mijn plan. Toen bleek dat ik een echo kreeg. En tijdens deze onverwachte echo kreeg ik heftig nieuws: er was geen hartje te vinden. Het vruchtzakje was zeven weken oud en ik was al tien weken zwanger. Het was alleen in mijn lijf blijven zitten, een missed abortion noemen ze dat. Na dit onverwachte nieuws verstarde ik. Ik wist niet hoe ik moest reageren. We rondden het gesprek af en ik stapte in de auto. Thuis heb ik mijn man gebeld en toen kon ik mijn verdriet er laten zijn. Wat wás ik geschrokken…

Spanning in je lijf
Heb jij wel eens ervaren dat er iets onverwacht heftigs in je leven gebeurt? Een ongeluk, een ontslag, een knallende ruzie, een inbraak, een bericht over een zieke naaste… Hoe ben je hiermee omgegaan? Wat voelde je? Merkte je dat je lichaam als het ware ‘bevroor’ en dat je pas later voelde dat je verdrietig, boos of enorm geschrokken was? Of heb je gemerkt dat je juist veel spanning vasthield na het nieuws en niet wist hoe je dat los kon laten?

Schrik levert automatisch spanning op. Mensen zetten dit vast in hun lijf. En bij elk lichaam gaat stress op een andere plek zitten. De een krijgt last van zijn rug, de ander van zijn buik, enz. Mensen merken vaak dat er iets aan de hand is, omdat hun lichaam erop reageert en ze pijn krijgen. Als je dit negeert, kan de stress blijven toenemen en je lichaam verder ontregelen. Deze tips geef ik mijn cliënten als ze te maken krijgen met onverwachte gebeurtenissen met impact:

  1. Geef emotie de ruimte
    Als je schrikt van een heftige gebeurtenis is dat doodnormaal en niet erg. Je lichaam komt (tijdelijk) in een vecht-, vlucht- of bevriestoestand en maakt adrenaline aan. Je bent alert en gefocust op de buitenwereld. Het is belangrijk om daarna, wanneer je weer rust kunt nemen, ruimte geeft aan je emotie. Wat voelde je en waarom? Was je boos, verdrietig of (extreem) angstig? Laat dit nare gevoel er zijn en accepteer dat dit een logische reactie van je lichaam is.
  2. Sta bewust stil bij de gebeurtenis
    Waarom had deze gebeurtenis impact? Waarom gaf dit spanning? Voel in je lichaam na waar de spanning zit (misschien heb je wel duidelijke spierpijn op één plek of al dagen hoofdpijn). Sta jezelf toe om te ontspannen en gun jezelf weer een fit, pijnvrij lichaam. Het analyseren van wat er gebeurde en hoe je reageerde, kan je heel erg helpen bij een volgende heftige gebeurtenis. Dan weet je beter waarom je zo intens reageerde en kun je makkelijker werken aan je herstel. Zo leer je vertrouwen op je eigen handelen, begrijp je lichaam beter en voel je je sneller weer gezond.
  3. Sluit de gebeurtenis af met een ritueel
    Het is fijn om iets heftigs een plek te geven en bewust los te laten. Zo kun je weer beter overschakelen naar je normale staat met fijne, ontspannen emoties. Wat helpt jou hierbij? Maak een lange wandeling en laat al je negatieve gedachten denkbeeldig opstijgen. Schrijf al je emoties op in je eigen journal. Luister bepaalde muziek, mediteer of lucht je hart bij vrienden. Maak een thuisaltaartje en leg hier allerlei spulletjes neer die je positieve emoties geven. En daarna is het klaar. Je kunt weer over tot de orde van de dag.

Een mooi afscheidsritueel
Na het bericht dat het niet goed was met de baby moest ik wachten tot het geboren zou worden. Mijn man en ik bleven thuis en richtten ons op wat komen ging. Een paar dagen later kreeg ik heftige buikkrampen. Ik moest letterlijk en figuurlijk loslaten. Ik heb heel erg gehuild na dat moment. De week erna ben ik nog vrij geweest om lijfelijk bij te komen van de miskraam, maar ook om mijn emoties er te laten zijn. Ik ging door een rouwproces. We hebben een kindje verloren en dat is heel moeilijk. Ik was enorm geschrokken, mijn lijf verstarde en ik besefte nauwelijks wat me overkwam. Omdat ik daarna rust nam en er echt even ‘voor ging zitten’, kwam ik heel goed bij mijn gevoel. Ik kreeg helpende inzichten. Het hielp mij enorm om te beseffen dat de natuur zijn werk heeft gedaan. Als je lichaam een baby afstoot, is er in de aanleg al iets misgegaan. Ik liet mijn gevoel er zijn en nam bewust een tijdje vrij om te herstellen. Ik zorgde voor mezelf en voelde wat ik nodig had. Ik heb de spruit een brief geschreven en daarna samen met mijn man begraven. Het weer terug aan de natuur geven was voor ons een mooi afscheid. Ik kon de draad weer oppakken…’

Kom je er zelf niet uit?
Merk je dat deze tips niet genoeg zijn om een heftige gebeurtenis (of misschien wel meerdere) in je leven los te laten? Dan help ik je hier graag bij. Voorkom overmatige stress of zelfs een burn-out en kom op tijd in actie. In mijn Je bent het waard-sessies kijken we samen naar wat jij nodig hebt om je weer energiek en blij te voelen en hoe je dat bereikt.

Na een paar individuele sessies kun je al gauw het roer omgooien!

PLAN JE GRATIS INTAKE

Chat openen
Hi 👋

Kan ik je misschien ergens mee helpen?

Liefs Mariëlle