Skip to main content

Met je telefoon tussen je oor en schouder geklemd (‘Ja mam, nee mam, dág mam’) en je baby over je andere schouder, probeer je te bedenken of je geen werkdeadline bent vergeten én te voorkomen dat je avondeten aanbrandt. Het eten moet klaar zijn vóór je man binnenholt omdat-ie na de derde file vandaag op tijd de deur uit wil naar de sportschool. En jij dus gauw daarna alleen naar de infoavond op school moet. O ja, je vierjarige, die inmiddels al twee uur achter de iPad hangt, moet ook voor zeven uur in bed liggen, wil je hem er morgen normaal uitkrijgen…

Ben jij ook zo’n alle ballen in de lucht-houder? Sommige mensen gaan hier heel goed op. Die houden van de rush rond alle drukte en gaan voor het afvinken van oneindige to do-lijstjes. Dat kan. Dit doorracen in de zesde versnelling is echt niet ongewoon.

Maar met zo’n overvol leven loop je ook een risico. Het risico om het contact met jezelf kwijt te raken. Het kan de opmaat zijn naar meer stress dan goed voor je is. Waarbij overspannenheid en burn-out op de loer liggen…

Waar sta jij nu?

En: hoe voel je je? Houd jij alle ballen nog makkelijk omhoog of ben je stiekem oververmoeid? Welke signalen geeft je lijf? Is er een beetje balans tussen energienemers en energiegevers? Het is best vreemd om stil te staan bij jezelf. Misschien heb je dat al heel lang niet gedaan? Of heb je je nooit gerealiseerd dat je gezondheid ook eisen stelt? Dat je lichaam grenzen aangeeft en jouw tempo wellicht niet meer bij kan benen?

Om erachter te komen wat voor jou belangrijk is, moet je even op de rem gaan staan. Probeer eens al je gedachten te onderbreken, uit je hoofd te komen en te voelen. Voel je lijf om te ontdekken wat je nodig hebt. Waar je gezondheid om vraagt. En hoe je jezelf dat kunt geven.
Overweeg je om hulp te vragen bij stress- of burn-outklachten? Deze drie belangrijke tips voor meer ontspanning geef ik mijn cliënten als ze starten met mijn counseling:

1 Zoek ontspanning voor jezelf
Je werk, je kinderen, je familie, je hond, je huishouden, je sportclub (o ja, daar had je een abonnement), dat etentje bij de buren, de kapper en… Wanneer kom jij? Hoe waak jij voor evenwicht tussen al je taken? Plan lege tijd in je agenda om te doen wat jij fijn vindt. Ga wandelen, de natuur in, muziek of een fijne meditatie luisteren, een lang bad nemen, afspreken met vrienden of vriendinnen die je energie géven, een goede yogales volgen… Neem even een pauze van alle prikkels. Juist om al die ballen in de lucht te houden, moet je jezelf genoeg én op tijd opladen.

2 Doe ademhalingsoefeningen
Om de boel even de boel te kunnen laten en te voelen wat je lijf je wil vertellen, heb je één krachtige tool. Focus op je ademhaling. Ga rustig zitten (in je slaapkamer, in de tuin, op de wc of gewoon achter je bureau op je werk) en doe je ogen dicht. Adem zo diep in als je kunt en dan helemaal uit. Houd je longen even ‘leeg’ en volg dan eens een tijdje een 4x4x4x4-ritme: vier tellen in, vier tellen vast, vier tellen uit en dan weer vier tellen uit vasthouden, zonder lucht in je longen. Laat intussen alle spanning in je spieren los: draai rondjes met je hoofd en schouders, masseer je voorhoofd en nek, ontspan je buik, billen en voeten. Wat een instant-oplader, hè? Blijf nog even stilzitten en voel wat je nodig hebt.

3 Laat emoties er zijn en hou ze niet vast
Als je meer tijd voor jezelf en je gevoel neemt, kom je emoties tegen. Herken je dat gevoel van vermoeidheid? Of erger je je aan je collega die geen last van stress lijkt te hebben? Voel je je jaloers op je kinderen die vrolijk en blij spelen, terwijl jij je in geen weken vrolijk hebt gevoeld? Je kunt je eigen emoties best lange tijd negeren, maar waarom zou je? Het zijn goede richtingaanwijzers. Ze geven aan wat je kunt veranderen om je ook ontspannen, blij en in balans te voelen. Stop ze dus niet onder het kleed, maar luister naar wat je hart je wil vertellen! Het is ook niet gek om je emoties te delen, met je partner, een vriend(in) of met een coach. Je lijf zal je dankbaar zijn als je investeert in je eigen gezondheid!

Wereld Yoga Dag
Vandaag is het Wereld Yoga Dag. Ben je gevoelig voor stress of ervaar je spanning en pijnklachten? Verdiep je dan in de effecten van yoga en doe eens een proefles. In yoga komen deze drie tips samen!

Chat openen
Hi 👋

Kan ik je misschien ergens mee helpen?

Liefs Mariëlle