Geef je grenzen (en je gezondheid) een boost!
Om ontspannen en gezond te blijven, moet je je eigen grenzen weten én kunnen aangeven. En soms ook een beetje verleggen! Als dat lukt, kun je je algehele welbevinden aanzienlijk verbeteren. Wil je daar wat hulp bij? Volg dan onze workshop Over je grenzen – met ijsbad-ervaring volgens de Wim Hof-methode!
Wanneer? 18 april
Waar? Outstanding Events, Wijk aan Zee
Door? Event Bear & Key2Change
Hoe laat? Van 15.00 uur tot 22.00 uur
Waarover?
Burn-out counselor Mariëlle Schoen-Beentjes (Key2Change) en Wim Hof Method Instructor Wesley Smit (Event Bear) bundelen hun krachten én hun kennis. Ze vertellen je de theorie over grenzen stellen vanuit verschillende perspectieven. Je leert over de relatie tussen grenzen en emoties, trauma’s en je immuunsysteem. In een veilige groepsetting en onder deskundige begeleiding ontdek je waarvoor grenzen dienen en hoe je ze gebruikt om je gezondheid te versterken.
Verwacht verrassende informatie, uitwisseling van ervaringen, bijzondere oefeningen, een bevrijdende ademhalingssessie én een plons in een ijsbad volgens de wereldberoemde Wim Hof-methode – als je grenzen dat toelaten 😉. Tussendoor geniet je van een OERsterke maaltijd.
Is deze grensverleggende belevenis iets voor jou?
Meld je dan aan via deze link!
Deze workshop gaat over grenzen aangeven. Hier lees je al een tipje van de sluier over wat je die dag leert.
Hoe goed kun je jij grenzen aangeven?
- Durf je medemoeders eerlijk te zeggen dat jij geen tijd hebt om dat cadeau voor de juf te regelen?
- Zeg je duidelijk nee als je collega vraagt of jij haar taak kunt overnemen?
- Stop je met schoonmaken als je lichaam er duidelijk genoeg van heeft en dat aangeeft met allerlei pijntjes?
- Houd je op tijd op met sporten als je verzuring of pijn voelt – terwijl je vrienden doorgaan en dus meer aankunnen?
- Maak je een einde aan alle herrie wanneer je kinderen en hun vriendjes enthousiast de huiskamer op stelten zetten, maar jij knallende koppijn hebt?
- En verkoop je je partner een nee wanneer hij of zij avances maakt en jij daar gewoon NIET op zit te wachten?
Als je je eigen (subtiele) grenzen overschrijdt, voel je dit meestal als eerste aan je lijf. Soms aan duidelijke pijn, soms aan kleine signalen of een vreemd gevoel vanbinnen. Je lichaam heb je niet voor niks. Luister naar wat het je te vertellen heeft. Begin met het herkennen van jouw grenzen, dan lukt het bewaken ervan ook makkelijker…
Wat zijn grenzen?
Grenzen beschermen de fysieke of mentale ruimte van een persoon, vergelijkbaar met schuttingen tussen jouw tuin en die van de buren. Ze laten zien waar de ene persoon eindigt en de andere begint. Er wordt wel gezegd dat geen enkel mens een eiland is. Toch is het nuttig om iedereen die je ontmoet als klein eiland te zien, met eigen regels, beperkingen en gewoonten. Bekijk jezelf ook als eilandje. Door het (respectvol) aangeven van je grenzen laat je anderen weten hoe je wilt dat zij zich op jouw eiland gedragen.
Verschillende grenzen
Grenzen kunnen emotioneel, materieel, tijdgebonden, energetisch, mentaal of fysiek zijn. Een voorbeeld is dat je je vriend vertelt dat je vanavond niet uit kunt gaan (tijdgebonden grens), dat je je partner vertelt dat je niet graag in het openbaar handen vasthoudt (fysieke grens) of dat je een collega zegt dat je het niet prettig vindt om details over je liefdesleven te delen (emotionele grens).
Grenzen stellen verbetert je levenskwaliteit: deze skill kan een burn-out voorkomen, stress en wrok verminderen, je autonomie, zelfrespect en respect van anderen bevorderen en duidelijke verwachtingen scheppen.
Het lastige aan grenzen stellen is dat je vaak je grenzen overgaat voor je het merkt.
Waarom is het zo moeilijk om grenzen te stellen?
Maar stel dat je dus wel duidelijk voelt dat je grens gepasseerd wordt, dan nog kan het een uitdaging zijn om die aan te geven. Er zijn meerdere redenen waarom je moeite kunt hebben bij het stellen van grenzen. Misschien heb je de neiging om mensen te pleasen of voel je angst om iets te missen, angst voor afwijzing of verlating, angst voor confrontatie, schuldgevoelens of maak je je zorgen om je veiligheid. Veel mensen stellen grenzen wel of juist niet, omdat ze het zo in hun kindertijd hebben geleerd. Als je ouders nooit gezonde grenzen stelden, kan dit identiteitsproblemen veroorzaken: bijvoorbeeld omdat je niet goed weet waar jij ophoudt en de ander begint en wat je verschuldigd bent aan anderen. Ook moet je oog hebben voor het verschil tussen grenzen stellen en eisen of bedreigingen. Dit is een dun lijntje. Bij een grens kiest de ander of hij/zij aan jouw behoeften voldoet, zonder dreiging of dwang. Het gevolg van het overtreden van een grens is niet dat je de ander straft, maar dat je zélf anders handelt. Zo neem je verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn.
En onthoud hierbij…
Leren om gezonde grenzen te stellen lukt meestal niet in één keer. In het begin krijg je misschien tegenwerking van mensen die gewend zijn om misbruik van je te maken – omdat je opeens niet meer alles doet wat ze van je verlangen. Zet door, want op den duur ontstaat er vanzelf een groep mensen om je heen die jouw recht om grenzen te stellen respecteren.
Meer duidelijke tips hierover krijg je tijdens onze unieke workshop.
Bron: Liefde voor jezelf – Reflectie en inzichten voor elke dag, M. Schoen-Beentjes