Skip to main content

Workshop Over je grenzen
Over grenzen aangeven en negatieve emoties loslaten

Om ontspannen en gezond te blijven, moet je je eigen grenzen weten én kunnen aangeven. En soms een beetje verleggen! Negatieve emoties en pijn loslaten hoort daar ook bij. Als dat lukt, kun je je algehele welbevinden aanzienlijk verbeteren.

Benieuwd hoe je dat doet? Volg dan onze workshop Over je grenzen!
Met ijsbad-ervaring (wanneer jou grenzen dit toelaat) volgens de Wim Hof-methode!

Wanneer? 18 april
Waar? Outstanding Events, Wijk aan Zee
Door? Event Bear & Key2Change
Hoe laat? Van 15.30 uur tot 22.00 uur

Waarover?
Burn-outcounselor Mariëlle Schoen-Beentjes (Key2Change) en Wim Hof Method Instructor Wesley Smit (Event Bear) bundelen hun krachten én hun kennis. Ze vertellen je de theorie over grenzen stellen vanuit verschillende perspectieven. Je leert over de relatie tussen grenzen en emoties, trauma’s en je immuunsysteem. In een veilige groepsetting en onder deskundige begeleiding ontdek je waarvoor grenzen dienen en hoe je ze gebruikt om je gezondheid te versterken.

Verwacht verrassende informatie, uitwisseling van ervaringen, bijzondere oefeningen, een bevrijdende ademhalingssessie én een plons in een ijsbad volgens de wereldberoemde Wim Hof-methode  – als je grenzen dat toelaten 😉 Tussendoor geniet je van een OERsterke maaltijd.

Is deze grensverleggende belevenis iets voor jou?

Meld je dan aan!

Deze workshop gaat over grenzen aangeven. In de vorige blog ging het hier al over. De workshop gaat ook over emoties en pijn loslaten, je grenzen beter op te merken en ernaar te (leren) luisteren. Daarover lees je hier meer informatie en tips.

Waarom loslaten?
Je lichaam onthoudt alles wat je hebt meegemaakt. Zelfs als je herinneringen vervagen, leven stressvolle ervaringen in je lichaam voort als fysieke sensaties of gedragspatronen. Zolang je lijf de opgeslagen spanning niet kan ontladen, is het lastig om op een gezonde manier te reageren op uitdagende situaties. Gelukkig kun je je lichaam helpen bij het loslaten.

Copingmechanismen
Dieren schudden na een stressvolle of traumatische ervaring de spanning uit hun lijf. Wij mensen hebben juist de neiging deze ervaring ergens diep weg te stoppen vanbinnen en met ons mee te blijven dragen. Die pijn herken je aan de spierspanning die je voelt als je iemand om hulp moet vragen of aan de buikpijn die opzet wanneer je geliefde niet reageert zoals je had gehoopt. Misschien heeft iemand jou als kind een enorm gevoel van schaamte gegeven toen je om hulp vroeg, omdat die persoon zei dat je het allemaal ‘zelf zou moeten kunnen’. Juist als je je zo gespannen voelt, wil je lichaam je veilig houden. En dus grijp je naar het bekende, naar copingmechanismen, naar snelle bronnen van verzachting: emotie-eten, troostshoppen of zelfs alcolhol- of drugsgebruik. Onthoud: deze copingmechanismen helpen je niet om pijn, emoties en spanning los te laten!

3 tips die loslaten makkelijker maken
Mentale herinneringen kun je makkelijker analyseren, rationaliseren en vergeten. Maar je lichaam kan zich niet uitdrukken met woorden en doet dat met sensaties. Hoe help je je lijf pijnlijke herinneringen en oude emoties los te laten?

  1. Veroordeel jezelf niet

Probeer jezelf niet te veroordelen als je stress voelt, ook niet als je een impuls voelt te vluchten in ongezonde copingmechanismen. Het is een natuurlijke reactie: je lichaam is geprogrammeerd om plezier en verzachting te zoeken en ongemak uit de weg te gaan. Nieuwe, gezonde helingspatronen creëren kan behoorlijk ongemakkelijk voelen. Gelukkig kun je je best doen om met liefdevol geduld betere keuzes te maken voor jou en je lichaam.

  1. Geef jezelf toestemming om te voelen

The cure for the pain is in the pain,’ zei de soefimeester en dichter Rumi. You have to feel it to heal it. Onderzoek eens of jij jezelf toestemming geeft intense gevoelens te ervaren. Mag je van jezelf soms diep verdrietig of woedend zijn? Je bent misschien bang dat je dan de controle verliest, maar als je je emoties onderdrukt blijven ze pas écht de baas over jou. Probeer opnieuw zo veel mogelijk te blijven voelen, terwijl je je emoties door je lichaam laat gieren. Probeer te zien dat ze van nature komen en gaan en dat je er niet per se op hoeft te reageren. Hoe vaker je dit doet, hoe sterker en autonomer je je zult voelen.

  1. Experimenteer met ontlading

Nu je jezelf toestemming gegeven hebt om je emoties te voelen, is het tijd om te experimenteren met verschillende manieren van ontlading. Probeer eens shaking therapy, zing, dans, schreeuw in een kussen, boek een boksles, ga buiten sprintjes trekken… Ervaar welke actie goed voelt. Is dat nog te heftig? Schrijven is ook een goede releasetool. Zet je gevoelens op papier. Je kunt hier ook een mooi afscheidsritueel van maken door aan het einde van je schrijfsessie de pagina’s te verscheuren of veilig te verbranden.

Oefening: Pel jouw eigen ui

Vergelijk het afpellen van jouw eigen gedragingen en omstandigheden met het pellen of snijden van een ui, om dichter bij jouw eigen kern te komen. Al die extra schillen met oude pijn en emoties heb je niet nodig en kun je achter je laten. In het leven zijn er geregeld omstandigheden waardoor je gemotiveerder bent om jouw eigenheid te (her)vinden. Bijvoorbeeld bij een periode met veel ellende en tegenslag; door je geworstel daarmee neemt ook je behoefte aan verandering sterk toe. Deze vergelijking is treffend aangezien de meeste mensen huilen bij het pellen of snijden van een ui. De meeste mensen huilen ook bij het pellen van hun ‘eigen ui’, daar is dus niks geks aan.

Meer eyeopeners en tips over dit onderwerp krijg je tijdens onze unieke workshop Over je grenzen op 18 april.

Meld je nu aan! 

Bron: Liefde voor jezelf – Reflectie en inzichten voor elke dag, M. Schoen-Beentjes

Chat openen
Hi 👋

Kan ik je misschien ergens mee helpen?

Liefs Mariëlle