Skip to main content

De echte specialist als het om een burn-out gaat? Dat is de ervaringsdeskundige.

Een burn-out. Een begrip waar inmiddels iedereen wel eens van gehoord heeft. Niet zo gek, want bijna 60% van alle medewerkers in Nederland heeft werk gerelateerde stress. Maar wanneer slaat het om naar een burn-out? En wat is een burn-out precies? Wat zijn de signalen en de symptomen van een burn-out? Nog belangrijker; hoe komt iemand ervan af?

Diagnose: allerlei vage klachten
Terwijl de één na de ander omvalt, staat het onderzoek naar een burn-out nog in de kinderschoenen. De wetenschap bekijkt alle klachten per klacht en niet als een opeenstapeling van symptomen die samen naar een burn-out leiden of hebben geleid. De huisarts schrijft wat medicijnen toe voor de hoofdpijn. Je hebt veel stress? Ga dan eens naar een psycholoog. Oh, juist veel duizeligheid? Ga eens naar een osteopaat. Last van de schouders? Probeer eens een fysiotherapeut.

Onwetend over burn-out
Uiteraard zijn dit allemaal professionals en weten ze alles van hun vakgebied, maar weten ze ook alles van een burn-out? Kunnen ze alle symptomen aan elkaar koppelen en de diagnose burn-out vaststellen en behandelen? Hoe kan je goed geholpen worden door medici als er nog geen duidelijk wetenschappelijk beeld is van wat je hebt? De klachten afzonderlijk behandelen gaat het echte probleem namelijk niet verhelpen.

Burn-out ervaringsdeskundige
Jaren geleden kwam ik in een burn-out terecht en werd ik naar allerlei hulpverleners gestuurd; van huisarts, reumatoloog, psycholoog, osteopaat, enz. You name it; ik ben er geweest. Ik merkte echter dat ze me niet goed genoeg konden helpen, er was iets anders nodig. Wat zou mij echt helpen? Wat was de veroorzaker van al deze vage klachten?

Stress bleek de grote boosdoener, de veroorzaker van tientallen klachten. Het te druk hebben voor een te lange periode en de verkeerde keuzes maken. Het lichaam merkt dit al maanden, misschien wel jaren, en probeert dit te laten merken door allerlei vage lichamelijke symptomen.

Verkeerde behandeling
Iemand die in een burn-out zit heeft alle symptomen te lang genegeerd, verkeerd bekeken of per klacht laten behandelen zonder het grote plaatje te zien. Om uit een burn-out te komen gaan pillen, meer bewegen en gezonder eten niet alles verhelpen. Het zal een paar klachten misschien tijdelijk wegnemen, maar het grotere probleem blijft; de oorzaak van de burn-out.

Pak de oorzaak aan
Een ervaringsdeskundige die zelf in een burn-out heeft gezeten, weet exact waar iemand met een burn-out doorheen gaat. De symptomen worden herkend en de juiste behandeling kan direct gestart worden. Op deze manier verdwijnen langzaamaan alle klachten. De oorzaak wordt aangepakt en niet (vage) klacht per (vage) klacht. Hierdoor zal een volgende burn-out ook uitblijven omdat iemand de valkuilen en klachten gaat herkennen en tijdig kan aanpakken.

Achteraf gezien, heb ik me veel te lang van het kastje naar de muur laten sturen. Dit was niet alleen vreselijk zonde van alle tijd, maar ook van de weinige energie die ik had en die ik veel beter aan mijn echte herstel en de oorzaak kon besteden. Daarom. Ga naar een ervaringsdeskundige.

Chat openen
Hi 👋

Kan ik je misschien ergens mee helpen?

Liefs Mariëlle